Erstatning etter å ha fått sparken er ikke upraktisk. Arbeidsmiljøloven oppstiller i arbeidsmiljøloven § 15-11 rettsvirkningene av at arbeidsgiver inngir en ulovlig oppsigelse. Erstatning er en av to rettsvirkninger. Den andre er ugyldighet.
Hva skal til?
Erstatning er betinget av at det foreligger en usaklig oppsigelse. Arbeidsgiver har gitt deg sparken i strid med arbeidsmiljølovens regler. Erstatning er ikke betinget av skyld hos arbeidsgiver. Det skal foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.
Hva kan du få erstattet?
Du kan få erstattet økonomisk tap, fremtidig inntektstap og såkalt oppreisning. Det økonomiske tapet vil ofte avhenge av hvor lang tid som har gått fra oppsigelsen ble gitt til saken er avsluttet og om man har vært i arbeid denne perioden. Fremtidig inntektstap knytter seg blant annet til utsiktene for å få ny jobb. Sistnevnte er erstatning for ikke-økonomisk tap. Her vil det være av betydning hvordan arbeidsgiver har opptrådt gjennom hele prosessen.
Hva bør man gjøre?
Etter å ha fått sparken – og blitt gitt en oppsigelse – er det viktig å få en juridisk vurdering av saken. Du kan kreve forhandlingsmøte med arbeidsgiver – og arbeidsgiver plikter i så fall å avholde det innen 14 dager etter at kravet ble fremsatt. Det løper flere særskilte frister, blant annet en egen søksmålsfrist. Har du fått sparken og lurer på om du vil har krav på erstatning? Ta kontakt i kontaktskjemaet under og få en kostnadsfri førstevurdering av saken din. Vi kan arbeidsrett.
Send oss en beskrivelse av din sak
Send oss gjerne en beskrivelse av din sak. Vi sjekker om du kan ha en sak å gå videre med. Første henvendelse er gratis.
Informasjonskapsler
Vi bruker informasjonskapsler.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke nettstedet slik det er ment
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data for stadig å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet
Denne erklæringen gjelder for Advokatveiledning med tilhørende nettsider.
Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.
Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:
Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
Gi deg relevant og tilpasset innhold
Måle og analysere trafikken på nettsidene
For mer informasjon om vår personvernspolicy, se Personvern.
Både Advokatveiledning og våre underleverandører (for eksempel Idium AS som leverandører av denne nettsiden) lagrer data lokalt på din enhet. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. For mer info om hvordan Idium AS sine tjenester behandler persondata se her.