Sølvkre vs skjeggkre

Vi skal overlate til ekspertene på biologien å ta den endelige avgjørelsen, men skjeggkre har gjort sitt inntog i den juridiske verden og vi får ofte spørsmål fra bekymrede boligekjøpere: er det sølvkre eller skjeggkre vi har? Årsaken til at folk lurer er delt. Mange er urolige etter kjøp av bolig der man oppdager et innsekt man tror kan være skjeggkre. Har man kjøpt bolig med skjeggkre har man kjøpt et stort problem. Annerledes vil det som regel være med sølvkre. Sølvkre har vært i boligen i svært mange år og utgjør i realiteten ikke et problem med mindre det foreligger en underliggende fuktskade.

Hva skiller i hovedsak sølvkre og skjeggkre?

Insektene er visuelt veldig like. For et utrent øye som ikke kjenner til hva skjeggkre er forveksler man lett de to ulike typene. Sølvkre klarer imidlertid ikke å klarte i særlig grad og skjeggkre er større, har lengre og mer behåring. Skjeggkre beveger seg i hele boligen, mot sølvkreen som er meg avhengig av fukt. Sølvkreen finner man oftere på bad, kjøkken og i gang. Skjeggkreen kan man like gjerne finne på soverommet eller i stua, gjerne på veggen eller i taket.

Sølvkre er realtivt enkelt å ta ut. Skjeggkreen er bortimot umulig å fjerne. Dette gjelder særlig i trehus med mange kroker å hjemme seg bort i. Våre advokater har faktisk til gode å høre om noen som helt har klart å bli kvitt skjeggkre.

Oppdaget insekter - hva gjør du?

Om du tenker saken potensielt kan være en reklamasjonssak må du straks reklamere/klage til selger og eierskfiteselskapet. Ikke vent med dette. Venter du for lenge mister du nemlig muligheten til å reklamere. Forsøk å finne ut om du faktisk har sølvkre eller skjeggkre. Folkehelseinstituttet og Mycoeteam er aktører som kan svare på dette.

Ikke bruk gift. Ta kontakt med Mycoteam som er Norges ledende eksperter på dokumentasjon og bekjempelse av skjeggkre. Du må plassere ut svært mange limfeller og kartlegge omfang. Mens kartleggingen pågår vil du mest sannsynlig få tilbakemelding fra selger og eierskifteselskapet. Når kartleggingen er ferdig er det viktig er at du fortsetter med limfeller. Lag system og noter ned hvor mange dyr som er i fellene. Ta bilder. Vi ser ofte at eierskifteselskapet avviser saken helt eller kommer med et dårlig forlikstilbud på kr 10 000 - 200 000. Ikke la deg lokke og lure av dette uten videre. Mest sannsynlig kan det være store muligheter for å oppnå et langt større prisavslag, selv om garantier ikke kan gis. Trenger du hjelp til prosessen kan det vært smart å kontakt advokat med særlig kompetanse på skjeggkre-saker.


Advokat i skjeggkresak

Har du fått avslag fra eierskifteselskapet eller selger dekker ditt forsikringsselskap advokatutgiftene. Egenandelen er som regel kr 4000 + 20% av øvrige utgifter. Du får altså dekket nesten 80% av utgiftene til advokat.

Ta gjerne kontakt med oss via kontaktskjemaet nedenfor. Gi en liten beskrivelse av din sak. Den første henvendelsen til oss er alltid gratis.