Feil ved arvefordelingen – muligheter?

Dersom det har foregått feil ved arvefordelingen kan det fortsatt være muligheter for å rette opp. Les mer om temaet i vår artikkel. Har du en lignende sak og trenger bistand? Ta gjerne kontakt med oss for en gjennomgang.

Har du fått for lite i arveoppgjøret? Slik kan du håndtere urettferdig fordeling

Å miste en nær person er en overveldende opplevelse, og i den tunge tiden etter et dødsfall er det ikke alltid lett å holde fokus på arveoppgjøret. Mange arvinger lar oppgjøret gå sin gang uten å stille spørsmål, spesielt om man ikke selv har ansvar for den praktiske gjennomføringen.

Men hva skjer når du i ettertid oppdager at du har mottatt mindre arv enn du har krav på? Er det mulig å gjøre noe med dette år etter oppgjøret, eller er løpet kjørt?

Har du signert en skifteavtale?

Innenfor arveretten i Norge er det stor avtalefrihet. Dette betyr at dersom arvingene i fellesskap har godkjent en fordeling som går imot arvelovens bestemmelser, vil denne avtalen likevel være bindende for alle. Når en advokat bistår i et arveoppgjør, er det vanlig at arvingene signerer en skifteavtale som bekrefter at oppgjøret er endelig avsluttet. Hvis du som arving har skrevet under på en slik avtale, vil den normalt sett være bindende, selv om arvebeløpet skulle vise seg å være feil. Unntaket er hvis avtalen anses urimelig etter avtaleloven § 36, men dette er vanskelig å bevise.

Hvis arveoppgjøret ble gjennomført uten en skifteavtale, kan det derimot være mulig å korrigere feil i arvefordelingen – selv om flere år har gått siden oppgjøret.

Frister for å kreve riktig arv og tilbakeføring

Det avgjørende er om kravet ditt fortsatt er innenfor fristen. Arveloven § 71 fastsetter at «retten til å kreve arv foreldes når den ikke er gjort gjeldende innen ti år etter arvelaterens dødsfall.» Dette betyr at du må gjøre krav på arven innen ti år fra dødsdatoen.

Dersom du opplever at arven har blitt urettferdig fordelt, gir arveloven § 70 deg rett til å kreve tilbake det du skulle ha mottatt. Dette gjelder særlig hvis det er brudd på reglene i arveloven §§ 67-69. Den mest relevante regelen finner du i § 69, som sier: «Hvis en arving med urette er forbigått ved skiftet eller har fått for lite av arven, kan arvingen innen foreldelsesfristen i § 71 kreve arven fra dem som har mottatt den, etter reglene i § 70.»

Tilbakeføring av arv og sikring mot overføringer

Arveloven søker å hindre at arvinger som har mottatt for mye, unngår ansvar ved å gi bort arven til andre. En vanlig metode for å unngå tilbakeføring er å overføre store deler av arven til egne barn, men arveloven har flere mekanismer som kan stoppe slike overføringer og sikre rettferdighet.

Kontakt oss for bistand med arvespørsmål

Hvis du opplever urett i arveoppgjøret, er det viktig å handle raskt. Våre advokater innen arv- og familierett kan hjelpe deg med å undersøke mulighetene for tilbakeføring av arv eller rettferdiggjøring av en urettferdig fordeling.

 

Send oss en beskrivelse av din sak

Send oss gjerne en beskrivelse av din sak. Vi sjekker om du kan ha en sak å gå videre med. Første henvendelse er gratis.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.