Gjelder loven for deg?
| Situasjon | Gjelder loven? | Kilde |
|---|---|---|
| Oppussing, tilbygg, bad, drenering på eksisterende bolig | Ja | FKU-2019-278, LG-2025-81735 |
| Reparasjon av bil, båt, maskiner | Ja, loven gjelder «ting» | LH-2017-16382 |
| Muntlig avtale, avtale på Messenger/SMS | Ja | LG-2025-81735, LB-2025-99187 |
| «Vennetjeneste» betalt til firma med faktura og mva. | Ja | LG-2025-81735 |
| Forsikringsselskapet betalte, men du var oppdragsgiver | Ja | LH-2017-16382 |
| Nybygg, tomteopparbeidelse til nybygg | Nei, bustadoppføringslova | LA-2020-150773 |
| Kjøp av vare med montering, der montering er mindre del | Nei, forbrukerkjøpsloven | FKU-2024-1288 |
| Feil oppdaget etter boligkjøp (arbeid gjort for tidligere eier) | Nei, avhendingslova | FKU 94004 (2026) |
Loven kan ikke avtales bort (§ 3)
Håndverkere har prøvd, og det har ikke holdt. Garantivilkår som bortfaller ved «feil bruk», begrenser ikke mangelsreglene (LH-2017-16382). «Ingen garanti fordi kunden kjøpte materialene» er irrelevant (FKU-2024-2757). Et generelt forbehold i tilbudet dekker ikke feil i utførelsen (FKU-2025-148881). Retting skal være gratis, så et vilkår om egenandel er ugyldig (FKU-2026-10654). Og det kan ikke avtales dårligere utførelse enn fagmessig (TVOV-2026-22243).
Bestemmelsene som avgjør tvistene
| § | Tema | Typisk spørsmål |
|---|---|---|
| § 5 | Fagmessig utførelse og omsorg | Hva er «fagmessig»? |
| § 7 | Frarådingsplikt | Håndverkeren sier han advarte meg |
| §§ 8–9 | Tilleggsarbeid | Regning for arbeid jeg ikke bestilte |
| § 17 | Mangel | Er dette en mangel? |
| § 22 | Reklamasjon | Hvor lenge kan jeg klage? |
| § 23 | Tilbakehold | Kan jeg la være å betale? |
| § 24 | Retting | Må jeg la ham prøve igjen? |
| § 25 | Prisavslag | Hvor mye kan jeg trekke? |
| § 26 | Heving | Kan jeg få alt tilbake? |
| §§ 28–30 | Erstatning | Hva med takst, leie, advokat? |
| §§ 32–33 | Pris og overslag | Regningen er mye høyere enn overslaget |
| § 36 | Spesifisert regning | Kan jeg kreve å se hva jeg betaler for? |
Ofte stilte spørsmål
Gjelder loven når jeg er næringsdrivende, eller når sameiet bestiller?
Nei. Loven gjelder forbrukere. Bedrifter, borettslag og sameier faller utenfor, og da gjelder alminnelig kontraktsrett.
Hva om håndverkeren er privatperson?
Loven krever at håndverkeren opptrer «i sin næringsvirksomhet». Firma, faktura og mva. er tunge bevis for det, selv om dere kjenner hverandre.
Er det forskjell på gammel og ny bolig?
Ikke for om loven gjelder. Og «gammelt bygg» senker ikke kravet til fagmessig utførelse. Skjevheter skal tilpasses, ikke ignoreres (FKU-2025-135774).
