9 gode tips til båtkjøp

Skal du kjøpe båt? Vi gir deg 9 gode tips om hva du bør tenke på i kjøpssituasjonen.

 1. Kartlegg behovet

  Det første du burde gjøre når du skal kjøpe båt, er å finne ut hva ditt behov er. Derfor er det viktig å tenke over hva du vil bruke båten til. Skal du bruke den til dagsturer, eller skal du ha en båt du kan overnatte i? Hvor mange skal det være plass til? Skal båten kunne dra vannski?

 1. Gjør research

  Bruk god tid til å finne ut hvordan markedet er. Sjekk priser både i annonser og på nett. Det er som oftest gode sjanser for å kunne prute.

 2. Vurder prøvekjøring

  Du kan oppdage feil og mangler det ikke er opplyst om, noe som kan gi deg et bedre grunnlag for din beslutning. Husk imidlertid at feil og mangler du burde oppdaget ved prøvekjøring nomalt ikke senere ka ngjøres gjeldende som mangler.

 3. Ta båten opp på land

  Se nøye etter skader på skroget. Har båten vært omlakkert, kan det lønne seg å se nøye etter skader og krakeleringer. Dette er ikke uvanlig på eldre båter.

 4. Sjekk det elektriske

  Feil på det elektriske anlegget kan være både dyrt og risikabelt. Sjekk at dette er på stell.

 5. Få inn en ekspert

  Dersom du ikke har noe særlig kunnskap om båt, kan det være lønnsomt å søke råd hos en kyndig ekspert. Den kyndige personen kan da gå over båten for deg og vurdere stand og pris. Kontakt et båtverksted eller en båtmegler.

 6. Sjekk om båt/motor er stjålet

  Sjekk tilgjengelig registre og andre kanaler for å unngå å kjøpe tyvgods. Er båten mistenkelig billig kan det tale for at noe ikke stemmer.

 7. Kjøpekontrakt

  Vær oppmerksom på hva som skrives i kjøpekontrakten. Som oftest selges en bruksgjenstand «som den er», og dette er således normalt. Pass imidlertid på at kontrakter ikke inneholder urimelige vilkår. Ikke fraskriv deg rettighetene loven normalt gir.

 8. Båtforsikring

  Tegn alltid båtforsikring. Dersom du senere kommer i tvist med selger av båten, kan du få dekket advokatbistand gjennom den ordinære båtforsikringen.

Her kan du lese flere av våre artikler om båt.

Har du allerede kjøpt båt og funnet skjulte feil og mangler?

Send oss en beskrivelse av din sak

Send oss gjerne en beskrivelse av din sak. Vi sjekker om du kan ha en sak å gå videre med. Første henvendelse er gratis.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.